Skip to main content

Adam Lambert: chci vědět o tom, když lidi spolu na mých koncertech mají sex

Zdroj: http://muzyka.onet.pl/wywiady/adam-lambert-queen-to-w-sumie-zespol-pop-wywiad/qqhfkm

Adam Lambert byl v Polsku v roce 2015 třikrát. V únoru zazpíval v Krakově na koncertu s Queen, v srpnu vystoupil na Eska Music Awards a v listopadu se objevil na semifinále “The Voice of Poland”. Během našeho druhého rozhovoru mi řekl, že známí legendární rockoví Queen jsou v podstatě popovou skupinou, řekl mi o svém albu, nadcházejícím koncertu v Polsku a prozradil mi také svůj  neobvyklý sen ohledně jeho vystoupení.

Kromě toho vysvětlil, jaké to je účastnit se v talentové soutěži – nakonec sám začal svou kariéru v americkém “Idolu”.

Adam Lambert si tento rok Polsko oblíbil. Není divu, jeho album “The Original High” tady je vysoce populární, singl “Ghost Town” je platinový a “Another Lonely Night”” je na dobré cestě, aby zopakoval ten úspěch.

Ačkoliv vypadá na člověka, který si libuje ve světle reflektorů (sám přiznává, že by “lhal, kdyby řekl, že nemá rád trochu přepychu”), během rozhovoru se jeví jako neobyčejně milý, zábavný, skromný a hudebně zaměřený člověk. 21. listopadu, hodinu a půl před jeho vystoupením na semifinále “The Voice of Poland” jsem měla příležitost s ním mluvit, a protože to bylo už naše druhé setkání, náš rozhovor se uskutečnil ve velmi uvolněné a přátelské atmosféře.

Adam Lambert vystoupí 30. dubna 2016 ve Varšavském Torwaru, kde bude pokračovat v propagaci svého alba “The Original High”. Dosud jste mohli v Polsku obdivovat jeho hlasové schopnosti během jeho koncertu s Queen a také během Adamově vystupování na “The Voice of Poland”. Finále programu můžete vidět 28. listopadu od 20:05 na TVP2.

Katarzyna Gaweska: “Posledně jsem se Tě ptala na Tvé album, ale dnes bych se chtěla dozvědět i něco jiného. V dubnu vystoupíš v Polsku. V čem se liší Tvé koncerty od těch, které děláš s Queen a ve kterém případě se cítíš na pódiu lépe?”

Adam Lambert: “Jsou to dva různé světy, ale oba dva miluji plně stejně. Když jsem začínal svou spolupráci s Queen, měl jsem s tím spjaté velké obavy. Věděl jsem, že fanoušci skupiny na mně ze začátku nebudou reagovat nadšeně. Sám jsem nakonec bral to své rozhodnutí s jistou dávkou skepse. Od té doby uplynuly čtyři roky a já se už cítím na pódiu s Queen dobře. Mám pocit, že jsme rodina a hudba nás spojuje. Mimo to na vlastní vidím, že se publiku líbí to, co dělám na pódiu, navíc už jsem získal sebedůvěru co se týká  spolupráce se skupinou.

Co se týká mých vlastních, sólo koncertů, tak raději moc nepropadám nostalgii. Neohlížím se na to, jaké byly mé minulé koncerty. Dívám se do budoucnosti a nemůžu se dočkat, kdy budu mít příležitost vidět, jaké budou teď. Mám k tomu plně jiný přístup než ke své spolupráci s Queen. Mimo to, na mých koncertech budu prezentovat věci, na jejichž tvorbě jsem se sám podílel. Vím, co jsem cítil, když jsem ty jednotlivé písně psal. Mé sólo koncerty jsou pro mně svým způsobem neznámé, je to pro mně něco nového. “

KG: “Celá Tvá kariéra je o prolínání protikladů. Jsi hvězdou popu, zatímco Queen jsou rockovou legendou.”

AL: “To je pravda, ale je tak pro zajímavost musím říct, že jsem nedávno došel k závěru, že Queen jsou v podstatě popovou kapelou.”

KG: “Pokud to, jestli je ten tvůrce popovým umělcem, budeme soudit na základě jeho popularity, tak určitě. Je tady ještě něco co nevím? [smích]

AL: “To není jen o tom. Jde o to, že v sedmdesátých letech  byl rockový styl více populární. Ale tvorba Queen také čerpá z různých jiných hudebních zdrojů , ne jen z rocku.”

KG: “A co je Ti bližší? Dáváš přednost roli popové nebo rockové hvězdy?”

AL: “Pro mně je to asi jedno a totéž. Víš, prostě jsem sám sebou. Když poslouchám hudbu, neomezuji se na nějaký určitý druh. Čerpám také inspiraci z mnoha druhů hudby. Není v tom pro mně rozdíl.”

KG: “Posluchači Tvé hudby jsou hlavně mladí lidé. Zdá se mi, že většina z nich je v mém věku – je jim asi kolem dvaceti. Dívám se na Tebe a vidím upraveného, dobře vypadajícího muže, ze kterého srší spousta mladistvé energie, takže lidé snadno zapomenou, že je Ti 33 let.”

AL: “Věř mi, že i já raději zapomínám, že je mi 33.” [smích]

KG: “Máš pocit, že Ti tihle mladí lidé, kteří většinou ještě pravděpodobně nezažili to, o čem zpíváš, rozumí?”

AL: “Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že by mi mé publikum nerozumělo. Je to zajímavé a teď mně napadá, že to samozřejmě částečně může být pravda, ale když píšu hudbu, rád si představuji, že se s mými skladbami může ztotožnit každý. Nepozastavuji se tedy nad tím, kolik mají mí posluchači let, odkud pocházejí, jakého jsou pohlaví, jaké náboženství vyznávají, jaké mají sexuální preference – tohle všechno není důležité. Kladu velký důraz na to, abych dělal hudbu, která bude univerzální. Vlastně, podívejme se na to takhle: jsi moje fanynka, jsi asi o deset let mladší než já, takže pro nás mám ideální řešení. Budu Tvým starším bratrem!”

KG: “Skvělý nápad!” [smích]

AL: “Mně se líbí! Doufám, že moje hudba pomůže lidem porozumět něčemu, co zatím neměli příležitost pochopit.”

KG: “Po našem posledním rozhovoru jsem měla šanci se přesvědčit, že Glamberts jsou jedni z nejlepších fanoušků na světě. Zajímalo by mně, jestli někdy z lásky k Tobě udělali něco, o čem by ses ani moc neměl dovědět, co myslíš?”

AL: “Asi ne, protože se celou dobu snažím brát to tak, že opravdu všechno dělají z lásky. To obvykle ospravedlňuje jakékoliv šílenosti. Počkej, počkej, teď jsem si na něco vzpomněl! Myslím, že jsem asi dvakrát narazil na fan fiction.”

KG: “To je asi  noční můra každého popuárního umělce.” [smích]

AL: “Ano, mí fanoušci o mně psali nějaké zvláštní příběhy. Pamatuji si, že po přečtení těch textů jsem si řekl, že už nikdy v životě na tohle nechci narazit.  [smích] Je to trochu šílené, dokonce i na mně, a to už je něco.”

KG: “Zeptala jsem se Tě na tohle, protože když jsi vystupoval s Queen v Krakově, nějaký pár v obecenstvu přede mnou začal souložit, a to bylo docela neobvyklé.”

AL: “To myslíš vážně? Na koncertě Queen?”

KG: “Myslím to naprosto vážně.”

AL: “Dobrý bože… Jen doufám, že to zakončili skvělým orgasmem. [smích] Při jaké písničce to bylo? Kolik jim bylo?”

KG: “Nepamatuji si přesně, ale mohli mít asi kolem třiceti pěti let.”

AL: “To bylo určitě ‘I Want It All’. [smích] Hej, dobře se bavili. Vědí jak si užít života.”

KG: “Kdybys to viděl, měl bys pocit, že je to trochu moc? Jsou tam nějaké reakce fanoušků na koncertech, které Ti udělají obzvlášť radost?”

AL: “Jedna věc je jistá. Chci slyšet víc takových příběhů! Chci slyšet historky o tom, že lidi na mých koncertech mají sex. Bože, řeklas mi takovou úžasnou historku…  [smích] Ale zpátky k otázce, nepotřebuji nic výjimečného. Mám prostě rád, když se fanoušci nějakým způsobem zapojí při té show, když tleskají, křičí. Nejvíc miluji když zpívají spolu se mnou. Mám rád tyhle reakce, protože to znamená, že se mi povedlo navázat s lidmi nějaký kontakt a to je nejdůležitější.”

KG: “Svou kariéru jsi začínal na americkém ‘Idolu’ a chvíli po našem rozhovoru vystoupíš na ‘The Voice of Poland’. Jaký je to pocit vystupovat v talentové show, ale už ne jako soutěžící, ale jako hvězda?”

AL: “Je to úžasný pocit, protože si jsem jistý,, že lidi chtějí sledovat tyto programy proto, že milují ty zpěváky. Zapnou si své televizory jen proto, aby uviděli a uslyšeli jak ti zpěváci zpívají jejich oblíbené písničky, takže takovýto program je asi ideální místo k vystoupení.”

KG: “Jsi nervozní?”

AL: “Ale kdeže!”

KG: “Nikdy?”

AL: “Nikdy! Jsem veteránem pokud jde o vystoupení na “The Voice”. [smích]

KG: “Lidi si většinou myslí, že v talentové soutěži nemáš jako soutěžící kontrolu nad tím, co děláš. Musíš dělat i to, do čeho se Ti moc nechce, někdo jiný za Tebe vybírá písničky, které zpíváš. Je to tak doopravdy?”

AL: “Z mých pozorování a zkušeností to hodně záleží na tom, o jakém soutěžícím se bavíme. Ne každý je řízený v tom, co má dělat. A jsou tu i jiné faktory – každý týden se může týkat třeba jiného hudebního žánru. Když jsem byl ještě soutěžícím na ‘Americkém Idolu’, věděl jsem se stoprocentní jistotou, co chci zpívat. Měl jsem také štěstí, že jsem  si vytvořil dobré vztahy s lidmi, kteří připravovali ten program. Mám pocit, že mi prostě věřili, ale všeobecně vzato, samozřejmě, účast v takovém programu je úzce svázaná se spoluprací s jinými. Víš, když se na to podíváš, je to show. Televizní, ale show.”

KG: “Bavím se s Tebou jako s expertem na vystoupení. Dříve jsi hrál v divadle, ale celý ten čas jsi dělal show. Neumím si představit, jak se Ti povedlo opustit divadlo a stát se zpěvákem. Přece když zpíváš, není tam prostor pro předstírání.”

AL: “No to je vlastně asi ten důvod, proč jsem se rozhodl přejít na hudbu. I když Ti můžu říct, že hraní divadla pro mně byla skvělou zábavou. Spřátelil jsem se tam s mnoha lidmi. Přesto jsem po celou dobu hledal místo, kde bych mohl být sám sebou. Chtěl jsem vyjádřit sám sebe a jako umělec dělat to, co chci já. I proto jsem se rozhodl pro hudbu. Samozřejmě, přechod z divadelního do hudebního světa je cesta plná překážek, protože v divadle se zpívá stylem, který by pravděpodobně v rádiu neprošel. Hezkou chvíli mi trvalo než jsem pochopil ten nový, hudební svět. Pomohlo mi, že několik let předtím než jsem šel na ‘Idol’ jsem začal pracovat v nahrávacích studiích a psát písničky. Už tenkrát jsem se pokoušel odkoukat jak to všechno funguje, takže to později pro mne bylo trochu jednodušší.”

KG: “Teď se Ti daří být sám sebou už tak dobře, že jsi udělal album, které si myslím, že je pro Tebe velmi důležité. Možná to vidím špatně, ale ztotožňuji se s ním, protože se mi zdá, že vyprávíš o člověku, který se Ti od začátku zdál podezřelý, ale i přesto jsi chtěl zjistit, jak ten váš příběh skončí. Nakonec ses jednoho dne probudil, když to všechno skončilo a zeptal ses sám sebe: “Co se vlastně stalo? Kým jsem?”

AL: “Jo přesně! Máš úplnou pravdu. Byla to prostě taková situace a taková doba. Tenkrát jsem se rozhodl vrátit se ve vzpomínkách do minulosti, abych si připomněl, jaký jsem byl dříve. Začal jsem také přemýšlet o tom,  jaká bych chtěl, aby byla moje budoucnost. Tohle album je určitě o sebereflexi a snaze porozumět tomu, co opravdu chceš od života a co se Tě může udělat šťastným. Na takové přemýšlení jsem potřeboval trochu času. Na štěstí, tenkrát jsem ho měl. Než jsem začal psát písničky pro “The Original High”, měl jsem možnost žít “normální” – nebo spíš tak moc blízko normálu, jak je to jen možné – život, což jsem předtím neměl několik let. Dobře si na to období pamatuji. Obnovil jsem kontakt se svými dobrými přáteli, po celý čas jsem chodil mezi lidi, trochu jsem si i zarandil. Bylo to moc fajn, prostě trochu si užít života.”

KG: “Vlastně jsem se chtěla zeptat, jestli máš čas si trochu užít, poznat nové věci, o kterých bys později mohl zpívat.”

AL: “Teď určitě ne, ale tenkrát to nebyl problém a opravdu mi to přišlo vhod.”

KG: “Kdybys měl trochu volného času, mohl bys zajít třeba na Glastnbury, kde bys viděl Kayne Westa, zpívajícího ‘Bohemian Rhapsody’. Nemohu si pomoct,a musím se zeptat – co si o tom vystoupení myslíš?”

AL: “No… co na to říct… Asi tak: já například nikdy nerapuji. Mám na to dobrý důvod abych nerapoval. Myslím, že tohle je má odpověď.”  [smích]

KG: “Snad mi nakonec ještě pomůžeš rozřešit mé dohady o tom, proč stále odpovídáš na otázky, týkající se Tvých sexuálních preferencí, i když to nemá žádnou souvislost s hudbou? Samozřejmě, přiznal jsi, že jsi gay, ale to bylo už dávno a každý by to už měl přijmout, a přesto se na to lidé i nadále ptají, jako by Tě to mělo definovat, i když Ty chceš být především umělcem. Máš potřebu o tom mluvit proto, abys pomohl jiným lidem?”

AL: “Oh ano, mám na to stejný názor jako Ty. Jsem trochu rozpolcený mezi touhou pomáhat jiným a osobním nesouhlasem, který se váže k neustálému omílání tématu mé sexuality. Celou dobu mám pocit, že mohu přinést do světa aspoň nějakou malou změnu, pomoct třeba i jedné osobě, dodat jí odvahu. Zároveň s tím si uvědomuji, že se moje osobnost skládá z mnoha dalších faktorů a že mám na víc. Zdá se i, že obyčejní lidé a fanoušci s tím nemají žádný problém. Jak jsi řekla, akorát média se neustále zajímají o mou sexualitu, takže je to asi něco, co prostě musím brát tak jak to je.

KG: “Adame, děkuji Ti za rozhovor a na shledanou později na natáčení  ‘The Voice of Poland’!

AL: “Děkuji! Dobře se bav! Jsem rád, že jsme se mohli opět vidět. Uvidíme se později!

 

Foto z Instagramu (info Onet Muzyka o nadcházejícím rozhovoru s Adamem)

 

Tady najdete předchozí rozhovor Kateřiny Gaweské s Adamem při jeho srpnové návštěvě Polska:

https://adamlambert.cz/2015/09/adam-lambert-for-onetmuzyka/

*shimoli*

shimoli

Author shimoli

More posts by shimoli

Join the discussion 9 Comments

  • Hana Frisons napsal:

    Díky Lib za krásný a rychlý překlad. Tenhle rozhovor fakt stál za to! Takhle to vypadá, když s Adamem dělá rozhovor osoba, která ho nejen zná, ale taky mu dobře rozumí.

    • Lis napsal:

      Není zač Hani a dík za moc hezký koment. Myslím, že Kateřinu to potěší až jí to napíšu a máš pravdu, ona opravdu o Adamovi něco ví a rozumí mu. 🙂

  • Makki napsal:

    Suprový rozhovor, děkuji za jeho překlad. Povedl se tobě i té slečně