Skip to main content

 Glam rocker  a Druhý finalista Amerického Idolu 8. sezóny Adam Lambert bude hvězdou pátého ročníku Miami Beach Gay Pride v neděli, 14. dubna, na hlavním pódiu  v Lummus parku, hned vedle Ocean Drive, mezi ulicemi 11 a 12. Jeho vystoupení by mělo začít v 8 hodin večer.

Lambert mluvil s SFGN o všem možném, od toho, že je vzorem pro komunitu gayů, přes budování fan-základny v Číně, až po jeho nadcházející album a nedávný rozchod s jeho partnerem, Saulim Koskinenem.

1. část rozhovoru:

Můžeš nám naznačit co máme očekávat od PrideFestu tento víkend?

Budu zpívat pár skladeb, většinou z mého posledního alba. Jsou opravdu taneční a mají hodně energie. Mám se mnou dva tanečníky, kteří jsou mí dobří přátelé a chystáme se udělat opravdu skvělou párty. Doufám. Je to v plánu.

Vím,  že dostaneš GLAAD’s Davidson/Valentini Award na ceremoniálu v San Francisku 11. května.

 Tohle je fakt super. Těším se na to. Líbí se mi, co dělá GLAAD. Je to očividně opravdu důležité období pro komunitu gayů a lesbiček. GLAAD začíná rozevírat svůj deštník (tedy zastřešovat stále větší část gayské komunity a pomáhat jí, pozn. př.), dělá změny a skutečně se rozrůstá.

 Když mluvíme o GLAAD, krátce po Americkém Idolu jsi řekl médiím, že se cítíš nesvůj s představou, že bys byl vzorem gayů a/nebo gay aktivistou. Ale v určitém smyslu, to je to, čím jsi se stal.

 Jsem s tím teď úplně v pohodě (smích). Víš, je to divné, já jsem jen byl upřímný. Tohle trochu vzbuzuje obavy. Jsi vzorem nebo ikonou nebo bys měl být, takže to bylo ze začátku trochu děsivé. Nezaregistroval  jsem, že tohle přichází společně s tím vším. Pokoušel jsem se jen zpívat.

 Jsem opravdu, skutečně nadšený, že jsem ve spojení s komunitou tímto způsobem.

Mým velkým cílem je vždycky prezentovat tu rozmanitost naší komunity, protože si myslím, že je tam tolik různých typů gayů a lesbiček a myslím si, že je důležité reprezentovat všechny z nás.

 Jedna věc, která mně na tom přitahuje je to, že když jsem byl mladší, neměl jsem opravdu hodně gayských vzorů, kteří by se otevřeně hlásili k tomu, že jsou gayové a byli tím, čím jsou.

Dostávám dopisy a potkávám lidi v LGBT komunitě, kteří říkají “wow, já opravdu oceňuji ten fakt, že se neomlouváš a že jsi prostě ten potrhlý chlapík.” A tohle mi dává hodně sebejistoty.

Pokud můžu pomoct někomu mladému cítit se více pohodlně v jejich kůži nebo být tím člověkem, kterým chtějí být, je to sakra úžasné.

Umíš pojmenovat ten překvapivý zvrat ve své kariéře od Idolu?

Byl jsem opravdu nadšený tím úspěchem, který jsem měl se svými posledními dvěma alby. Myslím, že mezinárodní část mé kariéry je opravdu vzrušující a neočekávaná. Nemyslel jsem si, že bych cestoval mimo státy tak často jak se to děje.

Nějaká oblíbená místa, která jsi navštívil?

 Právě jsem viděl poprvé Jižní Afriku a bylo to opravdu cool. Ti lidi tam dole jsou úžasní. Mám také hodně rád Austrálii. Mám moc rád Skandinávii. Často bývám v Asii a buduji si tam velkou základnu fanoušků. Tam v Asii je hodně lidí, je to tak hustě zalidněná oblast.

Vystupoval jsem na Voice of China minulý rok a na přenos finále se dívalo 400 miliónů lidí. Byl jsem jako, žádný stres. Bylo to opravdu vzrušující, potkat fanoušky a budovat si své následovníky v Asii.

Nejdůležitější okamžiky tvé kariéry?

Grammy nominace byla super fantasticky úžasná a neočekávaná. A mít možnost vystupovat s Queen minulý rok byla taková čest a bylo to úplně neskutečné. Zpívat jako frontman pro Queen a celý koncert s jejich hudbou bylo jako “COŽE”?

Řekl jsi, že než jsi šel na turné s Queen, byl jsi nervózní.

Byl jsem úplně vyděšený a nadšený zároveň. První show, kterou jsme dělali byla na Ukrajině a tam bylo v publiku 250 000 lidí. Tohle bylo to největší publikum,  před kterým jsem vůbec vystupoval naživo, takže jsem měl hodně motýlků v břiše.

Nějaké další plány na turné nebo zpívání s nimi?

 Já nevím. Nechali jsme to tak nějak otevřené. Bylo nám spolu tak dobře a klapalo nám to. A byl to opravdu dobrý pocit pro nás všechny. Jsem si jistý, že tam v budoucnu něco bude. Ale nevím co a kdy.

 A ta odvrácená stránka věci?

 Je tam hodně výzev. Není to zcela obvyklé, že by gay byl popovým zpěvákem hlavního proudu. Co se týká hlavního proudu je hudební průmysl trochu více černobílý v tom, jak každého škatulkuje. V mnoha směrech mám pocit, že se populární hudba stává něčím jako středoškolskou soutěží popularity. Není to vždycky snadné být odlišný.

V popovém hudebním světě je hodně konformity. Snahy zjistit co funguje a co ne. Ale nakonec lidi poznají dobrou hudbu a to je opravdu vzrušující. Myslím že hudební průmysl je právě teď v pohybu a mění se a je to znát, že začíná být opět více organický. A vrací se zpět ke skutečným hudebním hodnotám a emočním skladbám. Je to vzrušující.

Někteří lidé si myslí, že když jsi byl na reality show, všechno Ti spadlo do klína. A že ses nemusel moc snažit.

Ta reality show je ta snadná část (smích). Tohle bylo sakra jednoduché v porovnání s kariérou. Myslím si že si lidé neuvědomují co to všechno obnáší. Jsem šťastný že to dělám, protože to je to, co miluji. Je to mé živobytí. Je to práce na plný úvazek. Cestování. Propagace. Je to nekonečné. Musíš tomu být opravdu oddaný a milovat to aby ses dostal skrz ten nabitý program.

Cestování tu a tam, vystupování, nedostatek spánku. Ale pokud to miluješ, miluješ to. Je to definitivně hodně práce.

Když jsi na show (teď je řeč o AI, pozn. př.), tvůj úkol a cíle jsou více bezprostřední. Je to týden co týden. Zpíváš nějakou písničku a je to dlouhé minutu a půl. Buď dostaneš dost hlasů abys prošel dál nebo ne. V praxi to není tak jednoznačné. Je tam více odstínů. Děláš na albu a to zabere několik měsíců nebo rok. A pak musíš vybrat singl a jsou tam všechny ty věci co se dějí za scénou a o kterých jsi nevěděl předtím než jsi do toho šel. Je to složité.

Co je to se všemi těmi ‘Straight girls’ (heterosexuálními děvčaty), které Tě  milují?

 Myslím, že vidím více ženských fanynek než mužských fanoušků všeobecně, což je skvělé. Jsem tomu rád. Ale rád bych měl trochu větší mix na koncertech. Myslím ale, že Miami nám dá trochu víc v tomto směru. Já ale rád vystupuji pro všechny lidi, které ta hudba oslovuje, takže tohle je podružné. Já nediskriminuji. Mám rád ženy, heterosexuální ženy, lesbičky, heterosexuální muže i gaye. Rád vidím v publiku každého, kdo se chce bavit.

(Rozhovor pokračuje v Adam Lambert Talks Life and Love with SFGN II)

Zdroj: Adam Lambert Talks Life and Love with SFGN

shimoli

Author shimoli

More posts by shimoli