Skip to main content

Brian May uploadnul na YouTube delší verzi tiskové konference. Na začátku můžeme vidět příchod, představení a přivítání Briana, Rogera a Adama a chvíli pro fotografy. Hezké je, jak se všichni tři přeskupí, aby udělali dobrou pózu pro společnou fotku a je moc milé jak Brian s Rogerem vzali Adama mezi sebe.

Pak začne vlastní část konference s přivítáním Briana a Rogera se slovy, že na ně čekali v Polsku velmi, velmi dlouho. Moderátorka zmínila koncerty v Kyjevě a v Moskvě, že byly velmi dobré a také že byly dlouhé, což fanoušky určitě potěší a také že Queen mají s sebou vzácného hosta, amerického zpěváka Adama Lamberta o kterém se diskutovalo, jaký bude, ale ukázalo se, že vůbec nebylo se čeho obávat, protože Adam je skvělý. Moderátorka zaznamená, že Adam je zvědavý, protože zaslechl své jméno a tak mu položí hned první otázku, jak se cítí s touhle legendární kapelou a jaké to bylo když mu jednoho dne někdo zavolal a řekl mu, že bude vystupovat s Queen.

Adam hovoří o tom, jak začala jejich spolupráce a jak jej překvapilo, ale také potěšilo, když zvedl telefon a zjistil, že by měl vystupovat s Queen.

Jinak je řeč samozřejmě o Adamově spolupráci s Queen, o tom jak ta spolupráce vlastně začala, o jejich vystoupeních (je krásné vidět jak Brian a Roger úplně zbožňují Adama a jeho způsob prezentace jejich písniček a vystupování na pódiu). Jedna z otázek na Adama byla o tom, jak se vyrovnává se srovnáním s Freddiem, na což Adam říká, že je to dost složité, protože on sice chce do koncertu vnést něco z Freddieho, ale nechce ho kopírovat nebo nechce aby to co dělá nějakým způsobem uráželo památku Freddieho. A samozřejmě také chce, aby tam bylo jeho vlastní já v těch vystoupeních. Takže je to pro něj o hledání rovnováhy a to není vůbec jednoduché.

Queen vystupují poprvé. Takže Brian odpovídá na otázku, jak se mu ve Wroclawi líbí. (Líbí a velmi se na to těší, samozřejmě. :)). Jinak Brian už v Polsku vystupoval, ale ne s kapelou Queen.

Roger mluví o koncertech, které už proběhly – je s nimi velmi spokojený a říká, že na obou byla fantastická atmosféra a skvělé obecenstvo. Moderátorka se pak ptá na seznam písniček pro sobotní koncert – Brian říká, že co budou přesně zpívat a jaké tam budou změny oproti předchozím koncertům, o tom se rozhodnou teprve až po zkoušce na místě koncertu. (Adam žertuje, že změní svůj účes – bude plešatý :DD).

Další otázka – jaké mají plány a kam by se chtěli podívat ve Wroclawi – samozřejmě, nikdo z nich neprozradí místo, kde by je mohly zastihnout případné davy fanoušků (ani se tomu nedivím, jsem si jistá, že vědět to, tak se tam okamžitě ženu jakmile dorazím do Wroclawi. :)).

Briana se pak ptají, jestli si vzal na koncert svou speciální kytaru. Říká, že ano a že to vlastně dneska v době internetu nic nemůžou před publikem zatajit a připravit jim tak překvapení. (Brian má vlastní speciální kytaru, kterou si kdysi vyrobil se svým otcem a má ji moc rád, protože mu připomíná otce a je to jako by tam s ním otec pořád ještě byl).

Dotaz na Rogera – na recept, jak napsat hit (Roger napsal několik písniček, které se staly hity). Rogerova reakce – “Kdybych to věděl, tak nejezdím na turné.” Říká, že to nikdy nikdo neví, jestli se písnička stane hitem nebo ne. Že člověk si prostě musí počkat až to přijde.
Brian k tomu dodává, že ten trik je, když ta myšlenka přijde, tak ji umět chytit a použít. Moderátorka říká, že jsou autory spousty hitů, načež Adam reaguje: “Já ne!” A se smíchem dodává – “Já na tom pracuji.“ “Jsem na začátku.”
Načež ale Roger okamžitě zareaguje, že Adamovo nové album, které vydal se umístilo na prvním místě v žebříčku popularity (a na Brianovi i Rogerovi je vidět jak je Adamův úspěch těší – nádherný moment toho rozhovoru.)

Otázka na Adama – co preferuje – vystupovat sólo nebo se skupinou. Adam samozřejmě řekne, že to jsou dvě naprosto rozdílné věci a že má rád obě. Samozřejmě se nechá slyšet jak je poctěn a nadšen tím, že byl pozván ke spolupráci s Queen. (“Byl jsem jako ‘CO? QUEEN?! Oni chtějí abych s nimi já vystupoval?’ Byla to pro mně čest.”) Říká že je to pro něho velký kompliment a velká příležitost. A že skupina Queen a jejich písničky pro něj byly a jsou velkou inspirací i když jeho vlastní hudba je teď odlišná, více taneční. Adam také řekne, že je sice pravda, že vystupovat s tak známou, slavnou a úspěšnou skupinou jako Queen může člověka trochu děsit, ale na druhou stranu, že pro něj je to méně děsivé než když vystupuje na svých vlastních koncertech sám za sebe. Protože když je s Queen, tak ty každý zná a každý říká s úctou: “Hele, to jsou Queen!” a všichni milují Queen, kdežto když je na svém vlastním koncertu, tak tam ho spousta lidí nebere jako slavného, protože teprve začíná a tak neví, jak to všechno bude fungovat (no, osobně si ale myslím, že je tady Adam příliš skromný, když jde o jeho vlastní kariéru – my víme, že i za ten krátký čas od jeho začátku vystupování po AI si už dokázal udělat jméno a že spousta lidí zná jeho kvality a jeho hudba a hlavně jeho vystoupení na pódiu si určitě získávají srdce jeho fanoušků. :))

Tady Brian podotkne, že tohle je první tisková konference s Queen a Adamem Lambertem – že oni tam vlastně tvoří historii.

Roger oznámí, že mu v listopadu vychází jeho nové album a opět chválí Adama, jak krásně zpívá a že umí zazpívat všechny písničky Queen naprosto fantasticky. Zatím nechtějí říct, jestli budou spolu nahrávat desku nebo jestli tam budou ještě další vystoupení (ale možné to je :)).
Brian pak vykládá, jaké je to na koncertech, že jsou tam Adamovi fanoušci – ti samozřejmě Adama znají a jsou nadšeni tím, že ho uslyší, protože vědí jak je dobrý, ale pak že jsou tam fanoušci Queen a ti jsou většinou dost rezervovaní vůči Adamovi. Jakmile však uslyší první písničku v Adamově podání, jsou jako: “WOW, no teda!” A po koncertu bývají naprosto uchváceni a nadšeni, protože Adam je opravdu úžasný a má hlas jako jeden z miliónu. (Oni oba , Brian i Roger Adama obdivují a uznávají tak moc a on je taky – to je prostě radost, vidět tu chemii a interakci mezi nimi. :))

Adam pak ještě mluví o tom, že je skvělé, že vždycky když s nimi vystupuje, je to o přítomnosti. Ne o něčem co bylo nebo co bude, ale o tom daném okamžiku a že je to skvělé.
Jo a taky se zmíní (Adam), jak se mu líbilo, že v Kyjevě a v Moskvě na něho nekoukal každý hledáčkem kamery nebo fotoaparátu (jak se mu to stává na jeho koncertech, především v USA), ale že mohl vidět lidské tváře a jejich radost z toho vystoupení a jak moc ho to potěšilo (tahle diskuse už ale byla i na Twitteru, Adam o tom totiž tweetoval hned po Moskevském koncertu a jeho fanoušci se samozřejmě ozvali, protože spousta z nich si chce Adama osobně natočit a zachytit tak nějak ty okamžiky, kdy ho vidí naživo. Ono, já zcela Adama chápu – pokud koukne z pódia a vidí les foťáků a kamer, tak to asi fakt není nic příjemného. On sám říká, že mu vůbec nevadí, když je tam několik lidí, kteří to točí a dají to pak na YouTube – jak tomu bylo ostatně i teď. Ale že preferuje, když vidí lidem přímo do tváře a když s nimi může sdílet to nadšení a radost z toho vystoupení. Na druhou stranu, kdyby tam nebyl nikdo, kdo by fotil a natáčel, byla by to pro nás ostatní fanoušky opravdu škoda – třeba Moskevský koncert byl jiný než show v Kyjevě a nevidět něco takového…)

Poslední otázka na členy skupiny Queen – které ze svých písniček máte osobně nejraději – těžko říct, snaží se, aby na koncertech byly písničky, které nejsou až tak známé, ale věrní fanoušci si je určitě rádi poslechnou a také aby tam zazněly hity, které určitě publikum potěší, říká na to Roger.

sharka

Author sharka

More posts by sharka