Skip to main content

5 minut s Adamem Lambertem

Tuto středu, 21. února, zavítá do Sydney královská šlechta, k našim břehům dorazí turné Queen + Adama Lamberta, kteří zde v roce 2014 hráli před vyprodanou arénou, s úplně novou show a supermoderní výpravou.

Před tímto vysoce očekávaným turné jsme se bavili s Adamem o tom, jak hudba ovlivňuje módu, a naopak, a jak svým vlastním, osobitým stylem vzdává poctu původnímu frontmanovi Queen, Freddiemu Mercurymu.

Není pochyb o tom, že hudba a její přední muži a ženy svou odvahou pomohli definovat módní trendy a pouliční kulturu napříč jednotlivými érami a v Adamovi opět vidíme nejen hudebního génia; ale opravdový cit pro jedinečný styl a individualismus, který vskutku posouvá hranice mezi reálným životem a fantazií.

Obdržel jsi nadšené recenze z celého světa ohledně Tvého vystupování na pódiu a neskutečného hlasového rozsahu. Můžeš nám napovědět, co můžeme očekávat od té show?

Katalog Queen je velmi náročný. Miluji, když jsem během vystoupení nucen podávat co nejlepší výkon jak hudebně, tak emocionálně. Myslím, že lidi mohou očekávat, že se vypraví na cestu mnoha různých stylů a nálad. Queen toho prozkoumali tak hodně! Doufám, že mohu inspirovat lidi, aby se více zamysleli nad jejich vlastním vnímáním osobní svobody a hodnot.

Nahradit rockového boha Freddieho Mercuryho musela být děsivá představa, jak k tomu došlo?

Nu, v roce 2009 jsem udělal osudové rozhodnutí s Bohemian Rhapsody pro casting na Americkém Idolu. Brian a Roger viděli ten záznam a já jsem pak s nimi nakonec vystupoval na finále té show. Zbytek je historie!

Freddie byl tak nadčasový, když se jednalo o módu. Jak inspiruje Tvůj vlastní styl oblékání a lásku k módě

Freddie byl nebojácný.

Zcela určitě měl smysl pro humor, co se týkalo jeho volby módních stylů. Zpočátku byl androgynní a temný, což se vyvinulo do jakoby rozmarné glam fantasy, a pak v osmdesátých letech přešel do období svého macho koženého tatíka (teď jasně viditelné poukázání na gay klubovou kulturu). Miluji dichotomii jeho vývoje. “Femme to masc” (na tohle opravdu nemám českou frázi. Dalo by se to říct asi tak, že Freddie měl v sobě jak ženskou, tak mužskou stránku. 🙂)  Myslím, že jsem byl vždycky přitahován tímtéž tématickým, intenzivnějším způsobem stylingu. Freddie mě inspiruje, abych šel do té komičnosti a přehnanosti. Abych si HRÁL.

Máš také jedinečný a odlišný způsob oblékání – raději udáváš módní trendy než je následuješ – jak dáváš dohromady své kostýmy?

Hahah, já si nejsem jistý, jestli udávám trendy, ale oceňuji ten kompliment. Během posledních čtyř let nebo tak nějak, jsem se donutil k tomu, že opravdu studuji kolekce módních návrhářů. Prohlédnu si všechny módní kolekce pánského oblečení a udělám si screeny těch, které se mi líbí. Začínám si všímat, které trendy mě přitahují a začleňuji je. Dělám opravdu hodně on line nákupů, takže mám vždycky na výběr. Co se týká oblečení pro pódium, hodně mixuji a kombinuji. Přehazuji a remixuji různé druhy oblečení, které mám. Části (oblečení) musí na pódiu vyniknout ať už svou intenzivní barvou, leskem nebo třpytem nebo s nějakou zajímavou úpravou. Pro Queeny se někdy převlékám i sedmkrát za večer, každý vzhled koresponduje s atmosférou písní té dané části. Někdy se to může zdát být nahodilé, ale v mé hlavě to dává smysl.

Jsou Tvé pódiové kostýmy navržené speciálně pro tu show a se kterými návrháři/značkami spolupracuješ?

Bylo tomu tak v minulosti, ale pro tohle turné jsem doslova prostě koupil hromadu jednotlivých kusů online (velká závislost), nechal jsem přidat pár ozdob a udělat nějaké úpravy. Spolupracoval jsem také s mým starým přítelem Jonnym Coty ze Skingraftu a nechal jsem ho udělat nějaké jednorázové úpravy v barvě kůže podle mých požadavků. Majesty Black mi také udělal rukavice na míru. Mohl bys je nazvat kostýmy, ale téměř všechno je to od návrhářů nebo high street fashion (móda pro širokou veřejnost – pozn. př.)… Nosím  růžový,  trojdílný oblek Dolce & Gabbana s květinovou výšivkou (nad kterým jsem jednu noc strávil hodiny lepením Swarovského krystalů). Hodně glam věcí od mých oblíbených návrhářů: Saint Laurent, Gucci, DSquared, Versace, KTZ, Faith Connexion, Amiri, Vetements, D.gnak… Mám velmi malý rozdíl mezi oblékáním pro pódium a oblékáním v běžném životě (přidání nebo odebrání několika tisíc krystalů a trocha očních stínů)

Queen je nepochybně jednou  z nejlepších skupin dvacátého století, jaké výhody má cestování s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem? Doufáme, že je na tom turné stále trocha hýření.

Cestujeme z jednoho města do druhého soukromým jetem, takže s nimi si výjimečně užívám tohoto luxusu. Spolu s Rogerem a jeho ženou Sarinou jsme si užili nějaké stylové dovolené. Zcela určitě si rádi dáme po skončení show pár kultivovaných drinků… a  někdy i během ní. Oni preferují hodně kvalitní víno, já preferuji tequilu té nej nej nej kvality. Občas si vyrazíme ven do baru/klubu, ale máme odlišné preference co se týká hýření.

Budete hrát všechnu klasiku a jak Ty osobně pojímáš Freddieho originály?

Ano, hrajeme všechny velké hity. Je jich HODNĚ! Mám tendenci soustředit se méně na ty písně jako nahrávky, ale spíše jako skladby. Přemýšlím o jejich záměru a sdělení, když zpívám a to mi dovoluje přizpůsobit je mně samotnému.  Nedovoluji si ale příliš mnoho, protože by to bylo neuctivé ke všem v publiku, kdo mají ty písně hluboko ve svém srdci.

Jedna věc, kterou jsem se během těch posledních několika let naučil je, že to není tak moc o “podívejte se, co můj hlas dokáže”, jako spíš “poslouchejte ten text, “vžijte se do těch pocitů”.

Zjistil jsem, že mám nejsilnější kontakt s publikem když tu píseň nechám jen tak plynout a společně si užijeme tu nostalgii.

Co máš v plánu do budoucna?

Dělal jsem v posledních letech na své nové sólo hudbě. Nejsem od přírody trpělivý, ale zjistil jsem, že tento projekt opravdu hodně získal tím, že jsem si dal načas k prozkoumání zvuků a témat, které mi přijdou nejvíce autentické. Mám tendenci stát se posedlým nějakým songem hned po jeho napsání a nahrání, a když si nechám nějaký časový odstup, mohu to zhodnotit více objektivně a zjistit, jestli to zapadne do celkového obrazu toho alba. Stále na tom ještě pracuji, ale zevrubně to vypadá skutečně dobře a já se těším, až později v tomto roce vyjde moje hudba.

Zdroj: https://www.faconaustralia.com/adamlambert/

*shimoli*

shimoli

Author shimoli

More posts by shimoli

Join the discussion 154 Comments