Skip to main content

Adam Lambert o ‘Living Proud a Rocking Out’

 

Od svého debutu na Americkém Idolu byl Adam Lambert stálicí na těchto webových stránkách a my jsme sledovali jeho život a kariéru skrz ta dobrá i špatná období (většinou dobrá, naštěstí). Po celou tu dobu si udržel svůj optimismus a obrovskou vnitřní sílu, což je částečným důvodem, proč jsme si jej zamilovali.

Adam si našel ve svém rozvrhu několik minut, aby si s námi promluvil o turné s Queen, jeho podpory a obhajoby (LGBT komunity, pozn. př.) a obzvláště o AT&T Live Proud kampani.

Live Proud kampaň je soutěž, která vybízí k tvorbě inspiračních memes (myslím,že s meme jste se už určitě setkali. Pokud ne, tady je o tom víc: http://mkurri.cz/meme-101). Pět vybraných vítězů bude odměněno výletem do New York City na soukromou akci s Adamem. Soutěž končí 10. srpna, takže ještě není pozdě zúčastnit se životní šance setkat se s tímto mužem osobně. (Bohužel tato soutěž je pouze pro občany USA, takže žádná šance pro nás v ČR a SR.)

 

TBL: Mockrát děkuji, že sis našel několik minut pro naše čtenáře.

Adam Lambert: Samozřejmě!

 
TBL: Chci se hned na začátku zeptat na Live Proud kampaň. Končí za několik dnů, takže není příliš pozdě aby se jí lidi zúčastnili. Vím, že hodně našich čtenářů je s ní seznámeno, ale pro ty, co nejsou, můžeš vysvětlit co je to?

AL: Jo! Je to opravdu skvělá kampaň, která dává lidem kuráž, aby byli otevřeně a s pýchou tím kým jsou a aby do toho šli směle. A co na tom miluji, je to také kreativní úkol. Chceme po lidech, kteří tvoří ta meme, aby vyjádřili jak ‘live proud’ (tedy jak se otevřeně hlásí ke své sexuální orientaci, pozn. př.). Takže se mi na tom líbí, že je to kreativní a lidi si s tím mohou hodně vyhrát a mít s tím dobrou zábavu. Mohou si nahrát obrázek a přidat k tomu nějaké rčení nebo slogan a vložit do toho trochu své vlastní individuality… meme. Vybereme nějaké vítěze a uděláme pro ně privátní akci v New Yorku, což by mělo být fakt bezva.

 

TBL: Viděl jsem několik memes. Některá z nich jsou hodně kreativní.

AL: Ano! A to je taky bezvadné, protože to je tak dobře načasované. Celá ta věc ohledně  meme je tak nějak nová. Je to jako že “teď je na to ta pravá doba”.

 

TBL: Jaké by bylo Tvoje meme?

AL: Oh Bože, na tohle se mně neptej! Musel bych o tom popřemýšlet. Zatím jsem na to nemyslel. Tohle je dobrá otázka!

 

TBL: Vím, že musíš být zavalený žádostmi na charitu, ale jsi jen člověk, takže si musíš mezi nimi vybírat. Proč je Live Proud pro Tebe tak důležitá?

AL: Pracoval jsem s tou organizací minulý rok a opravdu jsem se dobře bavil. Tento rok jsme udělali trochu odlišný projekt. Dělali jsme PSA (tady je video z té loňské kampaně: http://vimeo.com/85554655) a oni byli tak zlatí a na konci jsme udělali akci pro vybrané vítěze té soutěže. Byla to opravdu úžasná akce, byl to živý koncert  s mou skupinou a mně se líbilo jakým způsobem to všechno zorganizovali (AT&T – pozn. př.). A líbí se mi, že jsou mainstreamovou organizací, která si najde čas, aby udělal něco pro LGBT komunitu. Myslím, že je to opravdu bezva počin.

 

TBL: Jakým způsobem si vybíráš? Je to obvykle nějaká intuice? Víš to přesně v ten okamžik?

AL: Jo, myslím, že ano. Vždycky chci abych byl aktvivní v této sféře, myslím si, že je to opravdu důležité. Jsem celebritou pro to, co dělám, můj talent, myslím si, je to nejdůležitější, ale jako celebrita, která je otevřeně gay, mám skvělou příležitost pokusit se ovlivnit lidi nebo jim otevřít mysl nebo jim dát sílu a to jak gay komunitě, tak i té hlavní, heterosexuální komunitě. Myslím si, že je vzrušující, že mohu být v téhle pozici a tak se vždycky snažím, abych se na něčem podílel a ano, myslím si, že je to dobrý pocit, dělat na tomhle.

 

TBL: Myslíš, že je dost LGBT umělců, kteří se dostatečně angažují ohledně LGBT problematiky?

AL: Myslím, že ano. Myslím, že potřebujeme více LGBT umělců, v tom se doufám posouváme kupředu a vypadá to, jako by se věci konečně dostávaly do bodu, kdy se někdo, kdo je LGB nebo T může stát známým umělcem a tohle je velký krok kupředu, takže doufejme, že jsme stále větší součástí zábavního odvětví.

 

TBL: Byl jsi prvním mužským gay umělcem, který má #1 album a od té doby se k tomuto úspěchu přiblížili dva další mužští gay umělci, Frank Ocean a Sam Smith. Myslíš si, že to začíná být snazší?

AL: Ano, myslím! Myslím si, že to začíná být snazší. Myslím, že přístup lidí začíná být více liberální. Myslím, že lidi rozumí LGBT více a začíná to být lépe viditelné a lidi jsou s tím  více v pohodě. Takže se to začíná stávat, nebo já v to aspoň aspoň doufám, více méně minulostí. Nemyslím si, že skladby jsou tak specifické, aspoň většina těch velkých pop songů, které posloucháme. Nejsou specifické, každý se s nimi může ztotožnit, což je ta podstata, to je ten důvod, proč jsou populární. Pokud poslouchám píseň od Adele, která je napsaná ženou pro muže, mohu se s tím také ztotožnit, stejně jako to  může udělat heterosexuální žena nebo heterosexuální muž, tak proč by gay umělec nemohl mít tentýž druh univerzální přitažlivosti?

 

TBL: Býváš velmi často na našich stránkách. Každý týden máme reportáž, nazvanou Hump Day With Adam Lambert

AL: Myslím, že jsem to viděl!

 

TBL: Ohlížíme se zpět, co se u Tebe stalo během uplynulého týdne. Pomáhá to našim čtenářům prožít jejich středy.

AL: Děkuji moc za tu podporu. Vážím si jí.

 

TBL: Absolutně! Ale oni mně zabijí, když se nezeptám na několik otázek ohledně Queen turné.

AL: Jo! Ptej se.

 

TBL: Teď, když je severoamerická část turné za námi, no, ze všeho nejdřív, měl jsi čas na odpočinek?

AL: Jo, měl. Relaxuji a scházím se s přáteli a užívám si trochu léta. Moje malá dávka léta. Ale bylo to úžasné turné, tahle jeho část, hrozně moc jsem se bavil a Brian (May) a Roger (Taylor) jsou fantastičtí a vycházeli jsme spolu velmi dobře a hodně jsme se sblížili. Je to opravdu dobrá parta. Máme jsme skvělé hudebníky na pódiu a skvělé lidi, kteří nám pomáhají, aby to všechno fungovalo. Měl jsem se báječně. Opravdu bys nemohl mít lepší zážitky.

 

TBL: Bylo tam něco ohledně toho turné, co Tě překvapilo?

AL: Myslím, že vidět tu různorodost toho publika je pro mně vždycky velkým překvapením a dává mi to skvělý pocit. Viděl jsem ženy, muže, mladé, staré, bílé, černé, bylo to velmi různorodé a tohle byla jedna nejvíc potěšujících věcí. Znamená to, že jsi v kontaktu s každým.

 

TBL: Byl tam rozdíl v demografické struktuře populace mezi Queen turné a Tvým turné?

AL: Viděl jsem hodně lidí z mého stálého publika na Queen koncertech, což vždycky vyvolá úsměv na mé tváři. Jsou to obvykle ti, co nosí slavnostní oblečení a opravdu si to užívají. Naproti tomu jsem viděl hodně skalních fanoušků Queen. Uvidíš hodně starších mužů, kteří byli rock’n’rolloví fanoušci od svých středoškolských let. Takže tam je hodně lidí tohoto typu, což je opravdu zajímavé, protože já nemusím být někým, kdo by je zajímal, pokud by se nejednalo o koncert Queen. Ale z toho, co jsem slyšel, jsou tam nepochybně známky souhlasu, takže možná to jsou noví fanoušci.

 

TBL: Ano, slyšel jsem, že Freddieho fanoušci reagovali velmi dobře.

AL: Tohle je opravdu hezké slyšet. Jsem tak poctěn,že mohu zpívat písně, které napsal o a ta skupina a pokouším se tomu dát trochu originální nádech, tu originální energii, která by ukázala to, co vidím já, když sleduji videa a záznamy z koncertů.Mým cílem je prostě dělat tohle, abych lidem připomněl, jaká je podstata Quen.

 

TBL: Byl tam nějaký song, který jsi zpíval obzvlášť rád nebo který publikum rádo slyšelo?

AL: To, co je na šílené jejich programu a na sbírce písní, které Queen vytvořili je, že jsou  tak různorodé. Jsou tak rozmanité a zahrnují tolik žánrů, ze kterých čerpají, různé zvuky a rysy, takže je to pokaždé  jiné. Jsou tam dny, kdy se mi líbí jedna písnička a pak za se další večer jsem jako “tahle byla dnes večer opravdu dobrá”, ale miluji je opravdu všechny.

 

TBL: Kdy zamíříte tam dolů (do Austrálie a na Nový Zéland, pozn. př.)?

AL: No, prvně jdeme do Asie. Odlétáme v pondělí a budeme hrát v Korei a dva koncerty v Japonsku. Poté jedeme dolů do Austrálie.

 

TBL: Bude tam odlišný program?

AL: Myslím, že to v převážné většině zůstane stejné.

 

TBL: Je tam nějaká šance, že budeš ještě jednou hrát v Glee?

AL: Netuším! V podstatě mi řekli”hej, budeš účinkovat v pěti epizodách” a my na to řekli skvělé, bezva. A pak jsem natočil pět dílů a bylo to úžasné, dělat na tom, takže nevím.

 

TBL: Můžeme jen doufat! No a nakonec, vím, že nemůžeš nic říct o tom novém albu, ale… můžeš říct aspoň něco?

AL: HA! No, myslím, že to bude dobré! Dělal jsem na tom za začátku roku a budu na tom ještě dělat po skončení australské části toho turné. Ale bude to skvělé! Myslím, že to lidi doopravdy chytne.

 

TBL: Je tam nějaký ETA (Estimated Time of Arrival neboli předpokládaný čas vydání, pozn. př.)?

AL: Upřímně, já nevím. Nejprve to musím dokončit a Queen turné se prodloužilo a tohle definitivně trochu posunulo načasování.

 

TBL: Mokrát děkuji Adame! Vím, že naši čtenáři si Tvůj rozhovor moc rádi přečtou.

AL: Jo! Děkuji.

 

Zdroj

 

[nggallery id=111]
shimoli

Author shimoli

More posts by shimoli