Skip to main content

Na páteční půlnoc (v Las Vegas) nebo-li sobotní ráno (u nás) se všichni fanoušci Adama Lamberta a někteří fanoušci Queen moc těšili. Už několik měsíců jsme věděli, že Adam Lambert a Queen spolu budou vystupovat na iHeartRadio Music festivalu a když jsme zjistili, že budou celou páteční sérií vystoupení uzavírat, naše nadšení bylo ještě větší. No, když to tak vezmete, bylo to logické – kdo by mohl vystoupit po Adamovi, Brianovi a Rogerovi? V podstatě nikdo. 🙂

Nevím jak vy, ale já, stejně jako jiní fanoušci, jejichž komentáře jsem četla na Internetu, jsem přemýšlela co bude mít Adam na sobě, jestli budou převleky a kolik, s kým budou Queen ještě vystupovat (věděli jsme, že tam bude nějaký hostující zpěvák) a samozřejmě, co budou zpívat.

Několik dnů před vystoupením se Adam se členy skupiny sešel ve Vegas a začali spolu zkoušet. Brian o tom napsal: “Excellent first day rehearsing in Las Vegas, with the stupendous voice of Adam Lambert. Wow. Somehow the timing feels good.” (“Vynikající první den zkoušení v Las Vegas, s ohromujícím hlasem Adama Lamberta. Wow, vypadá to, že je to dobře načasované.”)

Ti, kteří vstali v sobotu ráno a povedlo se jim zprovoznit livestream ještě před QueenBert koncertem, měli možná to štěstí, že viděli vystoupení jiných zpěváků (Elton John, Katy Perry…) a co bylo skvělé – o přestávce iHeart Radio vysílalo krátké video “Behind scenes” se záběry ze zkoušky a s krátkými rozhovory s Adamem, Natem Ruessem a Brianem a Rogerem.

Tady je video:

Od 0:30 mluví Adam: “Tohle je taková vzácnost. Tohle nevidíte každý den. A někdy zastihnu sebe samého jak stojím na pódiu a dívám se jako fanoušek a říkám si, ‘Oh můj bože’ a pak zapomenu, že bych měl zpívat a dívám se na Rogera a Briana jak jsou dobří. Dál bohužel  neslyším, co Adam přesně říká. Je to něco o Queen a o rocku a o věcech, které jej přitáhly ke Queen a Freddiemu. A pak se zmíní, že je opravdu rád, že se k nim připojili Fun.
Nate pak vypráví o tom, jak velký dojem na něj udělal Freddie už když mu bylo osm let a poslouchal ho zpívat. Že chtěl být hudebníkem právě díky tomu. A že on a jeho skupina obdivují Queen a že když slyší umělce, kteří mají takový kladný vztah k hudbě, tak to na ně má velmi pozitivní vliv. (Ale co přesně říkají Nate, Brian a kytarista skupiny Fun, tak to fakt nerozumím.)
Každopádně, z toho klipu (a i ze záznamu vystoupení) je vidět, že Fun jsou opravdu šťastní, že mohou zpívat s Queen a Brian a Roger jsou potěšeni jejich nadšením a obdivem.
Vlastně, Fun chtěli vystupovat s Queen už letos na Grammy, což se ale kvůli Brianovým problémům s kolenem nemohlo uskutečnit. (No ale tam by s nimi nebyl Adam, takže je to takhlemožná lepší.) Teď dostali tu příležitost a neváhali jí využít.

Samozřejmě, že celý festival a také QueenBert koncert se těšil značné pozornosti médií. Na video s Adamovým rozhovorem zatím ještě čekáme, ale na netu se už objevil rozhovor s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem pro Z100 New York, a tady je to podstatné, co v něm zaznělo:

Queen řekli na iHeartRadio Music Festivalu o Adamově hlasu, že je “jedním z miliónů”:

V zákulisí iHeartRadio Music Festivalu řekli Brian May a Roger Taylor Kennedyové,  že je to už dávno, co slyšeli poprvé hlas Adama Lamberta. “Tohle je jedinečný hlas z miliónů”,  konstatoval Brian May. “Adam může dělat věci,  jaké jsem neslyšel od nikoho v celém mém životě.”
Adam Lambert nebyl jedinou spoluprací,která se odehrála na pódiu iHeartRadio Music Festivalu. Nate Ruess a Jack Antonoff ze skupiny Fun se připojili ke skupině Queen na pódiu a předvedli klasické hity “Somebody to Love” a “Fat Bottomed Girls”.

Zdroj

V jednom z dalších rozhovorů (pro Rolling Stone ) Roger a Brian také nešetřili chválou, když mluvili o Adamovi:

“Má svůj vlastní projev a má úžasný rozsah, trénink, nádhernou barvu hlasu a opravdu dobře sedí k našemu materiálu”, řekl Taylor o Lambertovi. “Má všechno – má nadšení, humor, trochu afektovanosti. A když zhasnete, on je tou energií. To je úžasné” dodal May. (Dlouho jsem přemýšlela, co by mohla znamenat Brianova věta: “And when the shots are down, he has the power..” – nedávalo mi to smysl. Pak jsem si domyslela, že to zřejmě myslí jako metaforu – “A když zhasnete světlo, Adam má tu energii, aby zářil.” Jestli vás teda napadá nějaké jiné vysvětlení, tak mi ho prosím napište tady do komentářů nebo na fb. Díky. 🙂)

Další Brianova slova:

“Je dobré být tady a je dobré být součástí současných událostí a tohle je rozhodně současnost. Je hezké být pořád naživu a že jsme schopni stále dělat to co děláme“, řekl May Rolling Stone. “Adam Lambert je pro nás skvělým spojením. Je skvělé, že máme Adama, protože on je mostem ke spojení s novou generací a je báječný účinkující. Je to fantastické, pracovat s ním.”

Co bylo dost velkým zklamáním pro fanoušky byly vstupenky na koncert, které se za normální cenu téměř nedaly sehnat, pouze vyhrát v rádio soutěži nebo koupit u překupníků a tam šly ceny těch nejlepších vstupenek šly až ke skoro 9 000 dolarů, nejlevnější byly za asi 400 dolarů (to ale opravdu nebyla vůbec dobrá místa). I přesto si je fanoušci, pokud aspoň trochu mohli zakoupili a byli lidé (jak jsem zjistila na Internetu), kteří přijeli do Las Vegas až z Evropy (Anglie)  jen proto, aby viděli a slyšeli Adama zpívat s Queen! (To si nevymýšlím – po koncertu dělali novináři rozhovory s některými účastníky koncertu a ptali se jich, jaké vystoupení na ně zapůsobilo nejvíc, odpověď byla jednoznačně – Queen a Adam Lambert. No a pak tam byla rodina, která řekla, že přiletěli až z Anglie, aby mohli to vystoupení vidět na vlastní oči!). Podle očitých svědků se to vystoupení líbilo téměř všem co byli přítomni v MGM Grand Garden aréně a to i když tam nepřišli kvůli Queen a Adamovi. 🙂 No, i když  musím přiznat, že jsem také zjistila, že po vystoupení Katy Perry z arény odešlo až několik stovek mladých lidí (hodně mladých), protože si zřejmě mysleli, že je skupina Queen nemůže zajímat – co na to říct, je to škoda. Hlavně jejich škoda…

No a teď už k vlastnímu vystoupení:

QueenBert koncert začínal přesně na rozhraní pátku a soboty (podle programu to bylo minutu před půlnocí tamějšího času). DJ ohlásil skupinu Queen a Adama Lamberta, a pak se Adam objevil na jevišti.  A myslím, že byl překvapením nejen pro publikum, které jej neznalo, ale i pro jeho fanoušky. V černé košili a úzkých kalhotách, se stříbrně ocvočkovanými botami, páskem a náramkem kolem ruky, bez nalakovaných nehtů, téměř nenalíčený. A štíhlý, tak štíhlý! Ten pohled opravdu bral dech! A pak začal zpívat. Když jsem slyšela úvodní píseň – ‚Bohemian Rhapsody‘, říkala jsem si, že je to jako by se uzavřel nebo lépe – propojil – další kruh Adamovy kariéry.  ‚Bohemian Rhapsody‘ byla píseň, kterou Adam zpíval na konkurzu na Americký Idol a řekl tenkrát, že skupina Queen je jeho velkým vzorem. No a teď stál na pódiu společně s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem a zpíval tu píseň znovu. Tohle bylo tak symbolické! Podle mně (a co vím tak nejen podle mně) to byla perfektně vybraná píseň na úvod celého koncertu. Bohužel nebyla celá, Adam s Queen v první části zazpívali směsku několika jejich slavných hitů, což nás fanoušky sice mrzelo, protože bychom moc rádi slyšeli ty písně v Adamově podání až do konce, ale na druhou stranu to bylo pochopitelné.

Následovaly úryvky z ‚Another One Bites The Dust‘ a ‚Crazy Little Thing Called Love‘. Za nadšeného ohlasu publika se Adam napije, vezme si mikrofon a začíná zpívat ‚Who Wants To Live Forever‘. Tahle píseň je podle mně tou nejlepší písní celého večera. Ten způsob jakým to Adam zazpíval, ty emoce, které do té písně vložil, ten hlas… Úžasné!

Adam pak odchází na několik minut do zákulisí a Brian pozve na scénu Nata a kytaristu skupiny Fun. Nate Ruess zazpíval píseň ‚Somebody to Love Me‘ a ne, nebyl nejhorší. Samozřejmě, Adamovi (ani Freddiemu) se jeho hlas nevyrovná, ale zpíval s takovým nadšením a dokázal i spolupracovat s publikem, bylo vidět jak moc jej tohle vystoupení těší. Po skončení svého sóla ale opět pozval na pódium “zpěváka z nejlepším hlasem, jakého vůbec zná”, tedy Adama a v duetu spolu zazpívali ‚Fat Bottomed Girls‘. Nate pak odešel a na scéně zůstali Adam a Queen.
(Tedy na to, že si Adam stěžoval na své boty, že ho tlačily musím říct, že na tom jevišti pěkně řádil – všimněte si hlavně ke konci té písničky, když přeskakuje tu šňůru od Brianovy kytary – to je slušný výkon. BTW, ty boty mají 8cm podpatek!)

No a pak už následovala poslední třetina koncertu s písničkami ‚Dragon Attack‘, ‚Bohemian Rhapsody‘ (ještě jednou), ‚We Will Rock You‘ a ‚We Are the Champions‘.

Ještě si všimněte, jak na závěr Brian ukáže na Adama se slovy: :”Adam Lambert, ladies and gentlemen, Adam Lambert!” a následuje Adamovo: “Ladies and gentlemen give it up to Brian May and Roger Taylor!” (“Dámy a pánové, zatleskejte Brianu Mayovi a Rogeru Taylorovi!”) Je to zajímavé, na předchozích koncertech Adam vždy končil slovy: “Queen, ladies and gentlemen, Queen!” tentokrát to bylo jiné. A taky – Adam tentokrát bez váhání odešel spolu s Brianem a Rogerem vpravo do zákulisí (kdežto ostatní z těch, kteří byli při závěrečné děkovačce na pódiu odešli vlevo). Ještě v Londýně se Adam vždy pokoušel odejít také vlevo a Roger jej zastavil a přinutil jej odejít s nimi. Tentokrát už Adam nezaváhal. Jako by se něco změnilo. Jako by Adam byl tentokrát sebejistější a opravdu rovnocenným partnerem Briana a Rogera (tedy ne že by u předchozích koncertů nebyl skvělý a Brian a Roger se k němu vždycky chovali s velkým respektem, ale mám takový pocit, jako by to Adamovi trvalo až doteď než to rovnocenné partnerství přijal za své – jak řekl Brian na začátku zkoušek: “To načasování se zdá být velmi správné!”)

Video s celým vystoupením, v HQ kvalitě, výborný zvuk i obraz:

Tohle je video s celým vystoupením (kromě několika sekund během WWTLF, což mi ale dost vadí), které zveřejnilo na svých stránkách iHeartRadio:

 

Tady jsou další videa přímo od fanoušků, kteří byli v aréně:

Antisuporter
http://www.youtube.com/watch?v=E5tv7OX1Pwo

Riddley wwtlf
http://www.youtube.com/watch?v=T9JRmr3DSus

Scorpiobert
http://www.youtube.com/watch?v=nDJSemc8Oac

Fiercealien (tady je to vystoupení rozdělené do tří částí, ale zvuk i obraz jsou velmi dobré)
http://www.youtube.com/watch?v=QmwR9V9IT5o

http://www.youtube.com/watch?v=TWnWWl8BQZs

http://www.youtube.com/watch?v=8y8M6M41B7A

iHeart fotogalerie
http://festival.iheart.com/festival.php?id=367278&type=gallery

Po skončení koncertu Adam nešel domů a do postele – společně s Brianem se zúčastnili soukromé párty, kterou (pro 50 lidí) pořádala Katy Perry a pak ještě Adam navštívil noční klub (no a taky poděkoval na Twitteru fanouškům a všem, kteří mu psali a tweetovali své nadšení z toho vystoupení a postnul fotografie). A druhý den odpoledne byl spolu se svou matkou Leilou opět zpátky v MGM aréně, tentokrát ve VIP sekci jako divák. A jak jsme už mohli vidět na FB, všimnul si jich Justin Timberlake když vystupoval a přišel je oba osobně pozdravit:

No a za všechny ty nadšené tweety a ohlasy aspoň tyto od Jeffa Scotta Soto (amerického rockového zpěváka, který vystupoval s Queen Extravaganza):

Jeff Scott Soto ‏@jeffscottsoto 1
Quite possibly the best version of Who Wants To Live Forever heard it sung tonight @adamlambert @queenwillrock
(Zřejmě nejlepší verzi Who Wanrs to Live Forever, jakou jsem slyšel zpíval dnes Adam Lambert)

Jeff Scott Soto ‏@jeffscottsoto
What a nice guy @adamlambert was, very kind and happy soul, was so happy to finally meet him!
(Jak milý člověk je Adam Lambert, velmi laskavý a dobrosrdečný, byl jsem tak šťastný, že jsem se s ním konečně seznámil!)

A pokud si chcete celé vystoupení poslechnout nebo stáhnout jako MP3, tak můžete tady:

https://soundcloud.com/butterknife0204/queen-adam-lambert-ft-nate

Adamův skvělý výkon sklidil samozřejmě velký ohlas v médiích (a to Shoshanna napsala na Twitteru, že tohle není zdaleka konec). Tady je několik odkazů na články o tom vystoupení:

 

http://guardianlv.com/2013/09/queen-and-adam-lambert-rock-the-iheartradio-festival/

http://m.hollywoodreporter.com/idol-worship/adam-lambert-queen-bring-iheartradio-633720

http://www.rollingstone.com/music/news/queen-and-adam-lambert-dominate-night-one-of-iheartradio-20130921

http://www.allaccess.com/net-news/archive/story/122541/iheartradio-music-festival-2013-rocks-it-on-friday

http://media.ccomrcdn.com/media/ccrd/mobile_videos/ipad/auto/Queen_BroadcastRoom2-155_3064.mp4

http://www.justjared.com/2013/09/21/adam-lambert-iheartradio-music-festival-with-queen/

http://www.unrealitytv.co.uk/american-idol/brilliant-adam-lambert-queen-nate-ruess-hit-iheart-festival-check-amazing-videos/

 

shimoli

Author shimoli

More posts by shimoli

Join the discussion 828 Comments