Skip to main content

Adam Lambert mluví o tom jaké je to být vzorem pro gaye

Byla to zajímavá cesta, protože já jsem se cítil velmi šťastný, že jsem se stal veřejně známým a jsem někým, kdo je v souladu a v pohodě se svou orientací. Žil jsem mezi gayi od svých osmnácti v Los Angeles, takže jsem měl hodně svobody a neměl jsem proto moc potíží, jako, tím, že jsem byl v zábavním průmyslu jsem byl ve velmi vstřícném prostředí. Co bylo obtížné a jak je vidět vzalo to hodně úsilí, na začátku jsem říkal: “Oh ne, já nevím co říct, já nechci být vzorem, i když mi lidé říkají že jsem. To není tak, že bych šel na konkurz kvůli “Americkému Idolu”, byl jsem tam kvůli smlouvě na nahrání desky, víte co tím myslím. To, za co se teď cítím  velmi vděčný je, že jsem se cítím opravdu dobře v mé pozici a vlastně, chci říct že vítám tu příležitost abych promlouval o těchto věcech skrz hudbu.

V mnoha ohledech doufám, že je mé nové album Trespassing téměř něco jako “post-gay statement” (výpověď o tom, co je to být gayem, pozn. př.). To o čem tam mluvím je chození do klubů a být hravý a trávit čas se s mými kluky a být  divoký a možná jít domů z někým a nebo se milovat. Ale tohle chceme všichni. Je to jako v televizním světě – zjišťuji že je to  moje osobní zodpovědnost být gay charakterem v hlavním proudu.

A co je velmi vzrušující, během několika minulých let jsme se přenesli přes to klišé zobrazení gay charakterů. Už nejsou bráni jako klauni a komický reliéf nebo jako vtip. Bohužel si myslím, že v určitém směru jsou gayové zobrazováni jako charakter,který stále velmi hraje na jistotu. Je tam pořád hodně příkladů, jako : “Podívejte, ten člověk je gay, ale on je přesně stejný jako vy. Oblíká se jako vy, chová se jako vy, on prostě má jen jiného partnera k sexu.” Tohle je krok kupředu. A každý krok, který uděláme v médiích je dobrý, víte, musíme se pohybovat pomalu, dětskými krůčky.

Ale tam není jen jeden typ gayů. A to, co je ta nejtěžší část toho, být na očích veřejnosti je, že já nejsem nezbytně ten ‘hodný chlapec ze sousedství’. Víte, mám na mysli:  ‚oblíkám se trochu bláznivě a jsem trošku víc odlišný v některých mých instinktech‘.  A já jsem za to někdy kritzován. Slyším někdy: “Víš, ty nás nereprezentuješ jako někoho, kdo chce zapadnout a nepomáháš k tomu aby nás veřejnost akceptovala. Já si myslím, že umělec by měl být individualita. Umělec by měl dělat výzvy, umělec by měl nutit lidi přemýšlet. Umělec není povinen být takovým, aby každý musel mít vždycky rád to, co dělá. Tohle je součást toho všeho. V tolika mnoha případech jsem zjistil že říkám: “Chci být opravdu hodný, slušný kluk, který je náhodou gay abych dal najevo, že to není nic děsivého.  A pak je tam moje jiné já, které říká: “Ne, chci být divoký a tím kým jsem a být silný. A dělat cokoliv sakra chci, protože jsem rebel.” A já vím, že mám tenhle vnitřní boj ve mně a myslím si, že to má hodně lidí. A ta ošidná část je, že jak celá společnost postupuje kupředu, jakým způsobem bychom měli postupovat my? Budeme hrát na jistotu a budeme jako: “Oh, doufám lidi, že nás budete mít rádi.” anebo budeme sebevědomými lidmi. Já nevím. Opravdu neznám odpověď.

Zdroj: Velké gay okamžiky v hudbě

Překlad článku ‚Adam Lambert Glams Up „Idol“, Debut at No. 1:

I když Adam Lambert nedělal svou sexualitu hlavním tématem rozhovoru, během té doby, kdy soutěžil v “Americkém Idolu” — později  to řekl veřejně v příběhu pro titulní stránku časopisu “Rolling Stone”–  diváci Idolu a fanoušci doma věděli, že je tam něco speciálního na tom okázalém soutěžícím. Lambert přiznával svou sexualitu veřejně v jeho osobním a profesionálním životě dlouho předtím než vstoupil na pódium ‘Idolu’ a zapsal se jako soutěžící, na kterého stojí za to se dívat. Publikum dostával na té show do varu svým glam rock vzhledem, atraktivním vystupováním na pódiu a několikaoktávovým hlasovým rozsahem.  Ačkoliv skončil v sezóně “Idolu” roku 2009 na druhém místě, stal se hvězdou toho ročníku, která prorazila a od té doby pracoval na tom, aby se stal vzorem pro LGBT teenagery. Jeho debutové album “For Your Entertainment”, vydané jedním z největších hudebních vydavatelství, mu vyneslo Grammy Award nominaci za 10. místo v žebříčku Hot 100 za hit “Whataya Want From Me” a jeho druhá deska, “Trespassing” debutovala na 1. místě žebříčku Billboard 200 v roce 2012.

 

 

shimoli

Author shimoli

More posts by shimoli